Potpisan predugovor sa kineskim „Shandong hispeed“ za izgradnju deonice na Koridoru 11

Ministarstvo građevinarstva i urbanizma Srbije potpisalo je danas predugovor za izgradnju dela Koridora 11 od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga sa predstavnicima kompanije „Shandong hispeed“ iz Kine, a vrednost te investicije iznosi 333 miliona dolara.
auto put
Dokument su potpisali ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić, predstavnik pomenute kompanije Liu Cičeng i direktor preduzeća „Koridori Srbije“ Dmitar Đurović. Ilić je tom prilikom najavio da će uskoro biti potpisan i konačni ugovor, uz ocenu da bi prvi radovi mogli da počnu već u martu naredne godine.

On je objasnio da će izgradnja te dve deonice, u ukupnoj dužini od oko 50 km, biti finansirana sredstvima iz već odobrenog kineskog kredita uz kamatu od 2,5%, i dodao da će maksimalno odstupanje od projektovane cene biti do 10%.

Učešće kineske kompanije u tom projektu iznosiće 51%, a srpskih preduzeća 49%, s tim što će ukupno angažovanje radne snage iz Srbije na tom projektu biti oko 70%, naveo je ministar i objasnio da će i kineska kompanija angažovati deo naše radne snage.

Prema njegovim rečima, pripremni radovi trajaće tri meseca, a konačni rok za završetak autoputa od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga je 38 meseci.

Predviđena izgradnja autoputa od Obrenovca do Preljine kod Čačka u potpunosti je finansijski pokrivena, istakao je Ilić i dodao da će se autoput od Beograda do Obrenovca graditi javno-privatnim partnerstvom.

Ova investicija, kako je naglasio, veoma je važna, a dogovor sa kineskom kompanijom pomogli su Ambasada Kine u Srbiji, Vlada Srbije i Kabinet predsednika Srbije.

Đurović je poručio da je preduzeće „Koridori Srbije“ spremno za realizaciju tog projekta i da će se potruditi da sve bude dobro urađeno i završeno u predviđenom roku.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs

Podelite sa prijateljima!

Komentari su onemogućeni.