Od Koridora 10 godišnje 300 miliona evra

Za Srbiju je posebno važno da se što pre završi Koridor 10 da vozači, kojih je na našim autoputevima sve više, ne bi skrenuli na susedni Koridor 4, preko Rumunije i Bugarske.
Niskogradnja
Pad temperature ispod nule zatvorio je ovogodišnju građevinsku sezonu a za sledeću godinu planiran je završetak istočnog kraka do bugarske granice, a do kraja 2014. – južnog dela prema Makedoniji. Ministar za saobraćaj Milutin Mrkonjić izjavio je da će se završetkomizgradnje Koridora 10 godišnje od putarine ubirati oko 300 miliona evra, te da će se on isplatiti za deset godina. Kada se Koridor 10 završi, na autoputevima se očekuje više vozila, a od putarine više novca. Ministar Mrkonjić podseća na to da je u izgradnji oko 130 kilometara autoputeva, radovi su otvoreni na svim neizgrađenim deonicama, osim kroz Grdeličku klisuru.

Tromesečna analiza broja vozila koja su prokrstarila našim autoputevima ukazuje na njihov porast u odnosu na prošlu godinu, što je višestruko dobar pokazatelj: s jedne strane, biće više para od putarine, a s druge, vozači koji putuju sa severa na jug kontinenta nas ne zaobilaze – o čemu je postojala bojazan zbog Koridora 4 kroz Rumuniju i Bugarsku – već koriste najkraći put preko Srbije Koridorom 10.

Direktor Sektora za naplatu putarine u JP „Putevi Srbije” Milenko Caković kaže da je na autoputevima Srbije za tri meseca bilo 374.529 vozila više nego u istom periodu lane. Prebrojano je 10.870.319 vozila, ili 3,57 procenata više nego prethodne godine. Caković kaže da je procentualno najveće povećanje broja vozila na deonici Niš–Leskovac – 6,95 posto, dok je nominalno najveće povećanje na pravcu Beograd-Niš, čak 185.803 vozila.

Što se, pak, prihoda tiče, za tri meseca naplaćeno je 4,5 milijarde dinara, što je 3,65 procenta, ili 160 miliona dinara, više u odnosu na isti lanjski period. „Putevi” su i od prošlogodišnje putarine inkasirali 14,4 milijardi dinara, što je 2,63 procenta, ili 369 miliona dinara, više nego 2010. Svaka para više izuzetno je značajna za održavanje saobraćajnica.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs

Podelite sa prijateljima!

Komentari su onemogućeni.