Najlepše visoke zgrade na svetu

Najugledniji svetski arhitekti izabralu su najlepše visoke zgrade na svetu.

The Absolute Towers

Ova dva stambena nebodera nazvana Absolute World nalaze se u Mississaugi, predgrađu Toronta u državi Ontario. Svojim izgledom prolaznike podsećaju na ljudske figure. Niža zgrada od 50 spratova, nazvana Building E talasastim linijama podseća na žensko telo. Stanovnici grada kažu da ih obline podsećaju na Marilyn Monroe. Viša zgrada, Building D ima 56 katova i predstavlja muško telo. Absolute World kompleks postao je i pre završetka izgradnje turistička atrakcija do tada malo poznatog predgrađa Toronta i dobar primer kako i stambena arhitektura može postati svetski poznata.
Najlepse zgrade 1
Najlepse zgrade 2
Najlepse zgrade 3

The Doha Tower

Doha Tower u Kataru proglašena je jednom od najboljih visokih zgrada na Bliskom istoku i Africi. Fasada je napravljena u više slojeva kako bi se zaštitilo od sunca i vrućine, a istovremeno pruža dovoljno svetlosti. Ovaj fascinantni toranj spoj je modernog i drevno islamskog dizajna. Zgrada je dovršena u martu 2012.
Najlepse zgrade 4
Najlepse zgrade 5
Najlepse zgrade 6

Palazzo Lombardia

Palazzo Lombardia, smeštena je u Milanu u Italiji i dobitnik je prestižne CTBUH (Council on Tall Buildings and Urban Habitat) nagrade. Palazzo Lombardia nudi niz otvorenih prostora i prolaza. Središnji deo zgrade je trg pokriven zakrivljenim staklenim krovom.
Najlepse zgrade 7
Najlepse zgrade 8
Najlepse zgrade 9

1 Bligh Street

1 Bligh Street zgrada nalazi se u srcu Sidneja. Visoka je preko 135 metara. Fasada je napravljena od dva, prvi je stakleni koji pruža prozračnost, a drugi se sastoji od hibridnog sistema. Središnji deo otvoren je sve do vrha, što daje osećaj otvorenosti.
Najlepse zgrade 10
Najlepse zgrade 11
Najlepse zgrade 12

Al Bahar Towers

Al Bahar Towers u Abu Dhabiju proglašena je najinovativnijom visokom zgradom na svetu. Posebna je zbog pomične fasade, koja se otvara i zatvara u skladu sa kretanjem sunca. Ovo moderno čudo rađeno je po uzoru na tradicionalnu islamsku kulturu.
Najlepse zgrade 13
Najlepse zgrade 14

Izvor: Gradnja.rs 

Podelite sa prijateljima!

Komentari su onemogućeni.