Građevinskoj industriji što pre potrebna podrška države

Srbija bi za dve godine mogla da izgubi kompletnu građevinska industriju, ako se ne preduzmu hitne mere za prevazilaženje krize u toj grani privrede, poručuju građevinari, dok resorni ministar Velimir Ilić obećava da će država podržati i nastaviti subvencionisanje građevinskog sektora.
Velimir 2
Vlada Srbije će podržati i subvencionisati građevinsku industriju u 2013. i 2014. godini, poručio je Ilić, na konferenciji „Domaći materijali za budućnost Srbije“ u Privrednoj komori Srbije (PKS). „I dalje ostaje pomoć građevinarstvu i vlada je jasna po tom pitanju,“ rekao je Ilić i dodao da građevinarstvo i građevinska industrija treba da budu motor razvoja Srbije i da zapošljavaju što više radnika.

„Sramota je da uvozimo kamen tucanik i druge skupe građevinske materijale, a Srbija raspolaže velikim količinama tog i drugih materijala, po kojima je ranije bila prepoznatljiva u celom svetu,“ kazao je Ilić.

To mora da se promeni i treba da subvencionišemo sve koji će preći na upotrebu domaćih materijala, rekao je on i dodao da je nedopustivo to što smo skoro u potpunosti izbacili drvo iz upotrebe u toj oblasti, a uvozimo skupe građevinske materijale.

„Sve smo navikli da uvozimo i u potpunosti uništavamo domaću industriju građevinskog materijala, a hiljadu stvari možemo da proizvodimo,“ naglasio je Ilić i dodao da treba što više uključiti srpske firme i upotrebu domaćih materijala u izgradnju infrastrukturnih projekata, koje finansiraju strane banke.

On je ukazao da je to moguće tako što će se domaće firme i proizvodi zaštititi odgovarajućim licencama i sertifikatima, koji bi morali biti ugrađeni u građevinske projekte u Srbiji. Umesto toga Srbija je, kako je istakao, postala „odgrađena avlija u koju svako može da uđe i radi šta hoće i ništa ne radimo da to sprečimo“.

Ilić je najavio da je, osim pomoći građevinskoj industriji, u planu i podizanje velikih garađevinskih giganata, koji su „na kolenima“, kao što su Energoprojekt, Planum, preduzeće „Ratko Mitrović“ i druge firme. Ministar je pozvao predstavnike građevinske industrije da dođu u to ministarstvo i daju korisne predloge koji mogu da doprinesu razvoju tog sektora i da postanu sastavni deo novog zakona o planiranju i izgradnji.

Predsednik Udruženja za građevinarstvo PKS-a Goran Rodić upozorio je da bi Srbija već za dve godine mogla da izgubi kompletnu građevinsku industriju, ako ne donesemo validne zakone i ne zaposlimo domaću industriju, koja će postati konkurentna.

„Uslovi tendera u Srbiji su danas takvi da domaća operativa ne može da konkuriše jer se zahteva da, na primer, u zadnje tri godine imate realizaciju poslova vrednih 100 miliona evra, što niko od naše operative ne može da ispuni,“ kazao je Rodić i dodao da je građevinarima potrebna razvojna banka koja će ih pratiti odgovarajućim garancijama, kao i referentni poslovi u zemlji, na osnovu kojih će ta preduzeća moći da konkurišu i u inostranstvu.

Građevinari su, na skupu u PKS-u, poručili da nisu nedostižne 70.-e i 80.-e godine prošlog veka, kada su srpske kompanije gradile širom sveta, ako se suštinski promeni odnos države prema toj grani privrede.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs

Podelite sa prijateljima!

Komentari su onemogućeni.